Skip to content

Állatkerti Madarak – Buvár könyvek

  • by

Találatok: 3

33

  1. Piroscsőrű tokó (Tockus erythrorhynchus). 45-50 cm nagyságú, a tojó valamivel kisebb, és alsó csőrkáváján nincs fekete folt. Kisebb csapatokban él Afrikában, a Szaharától délre az erdős, bozótos területeken. Nagyobb rovarokat, bogyókat, gyümölcsö­ket fogyaszt. Fészkét fa üregébe építi, melynek alját levelekkel, fűvel béleli ki, nyílását pedig a tojó „beköltözése” után betapasztja agyaggal, fűvel, csak egy kis rést hagyva szabadon. 3-6 fehér alapszínű, barna foltos tojásából a fiókák kb. 1 hónap alatt kelnek ki. A költő és nevelő tojót a hím eteti. Később a tojó kibontja a befalazott nyílást, és elhagyja az üreget, hogy segítsen párjának a táplálékszerzésben, a gyorsan növekvő fiókák etetésében. A fió­kák a nyílást ismét majdnem teljesen visszafalazzák, és még kb. két hétig az odúban maradnak.
  2. Nagy kétszarvúmadár (Buceros bicornis). 100-120 cm nagy­ságú, a tojó valamivel kisebb, „szarva” is rövidebb, s annak hátsó része nem fekete, hanem piros. Szeme sárgásfehér. Elő- és Hátsó- India, Szumátra örökzöld erdeiben él párban vagy kisebb csapat­ban. Gyümölcsökkel, nagyobb rovarokkal, apró gerincesekkel táplálkozik. Nagy magasságban levő tágas faüregben fészkel, melynek bejáratát belülről falazza be saját ürülékével a tojó, amely a költés alatt vedlik is. Párja a meghagyott kis nyíláson keresztül eteti őt. 2 fehér tojásából kb. 31 nap alatt kelnek ki a fiókák. Amikor kéthetesek lesznek, a tojó kibontja a befalazott nyílást – amelyet ezután általában visszafalaznak -, elhagyja az odút, s ezután már a hímmel együtt eteti kicsinyeit.
  3. Nyakörves arasszári (Pteroglossus torquatus). 38-40 cm nagy­ságú, a tojó csőre kisebb, nyaka helyenként barna árnyalatú. Dcl-Mexikótól Venezueláig, Kolumbiáig él a nedves síkvidéki, folyóparti erdőkben. Bogyókat, gyümölcsöket, apró állatokat fogyaszt. 20-30 méteres magasságban fészkel, fák üregében. 2-4 fehér tojásából a hím és a tojó felváltva kelti ki a fiókákat.

52

XXV. tábla

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!