Skip to content

Csizmadia Éva, Jordán Krisztina – Saláta köretek 1987 (PDF könyv – Átirat)

Találatok: 2

6


Receptéka

A hazánkban termő zöldségek főzeléknek, önálló ételek készítésére egyaránt alkalmasak, de a sokízű saláták finom alapanyagai is lehet­nek. A házi kertekben megtermő, mindenütt kapható zöldségek, vagy a gyors fagyasztott konzervtermékek egyaránt alkalmasak saláta köre­tek készítésére. Puhára főzve, párolva, nyersen-ropogósan, felöntve olajjal, citrommal, kefirrel, tejszínnel és sok más fűszerkeverékkel — még gyümölcsökkel is! — irigyelt ételkompozíció is lehet. Különösen csábító ízű mondjuk egy káposzta, paprika, paradicsom, zeller, sárga­répa, saláta stb. keverék, cukros-mustáros tejföllel leöntve — hide­gen! De finom a frissensültek mellé kísérőként tálalva is a szokvá­nyos, hizlaló tészta- és burgonyaköretek helyett. A különböző saláta­keverékek mint köretek, kiemelik a húsételek ízét. A zöldségsaláták ezernyi elkészítési módjához adunk e speciális ételből néhány re­ceptet.


Hagymás lencsesaláta

Hozzávalók: 40 dkg lencse, 6 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál 5%-os ecet, 4 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az olajat, az ecetet, az apróra vágott metélőhagymát és lilahagyma karikákat összekeverjük. Végezetül hozzáadjuk a kiolvasztott kolozsvári sza­lonna csíkokat is. Ezzel az öntettel összekeverjük a lencsét. Tálaláskor paradi­csommal díszítjük.

Energiatartalom: 2180 kJ Fehérjetartalom: 29 g Zsírtartalom: 21 g Szénhidráttartalom: 55 g


Paradicsomos zöldbabsaláta

Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldbab, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi őrölt feketebors, 1/2 csomó metélőhagyma, só.

Elkészítése: Az olajat, a ketchupöt, az ecetet jól összekeverjük. Borssal, sóval ízesítjük és ráöntjük a leszűrt zöldbabkonzervre. Összekeverjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Energiatartalom: 660 kJ Fehérjetartalom: 4 g Zsírtartalom: 10 g Szénhidráttartalom: 12 g


Hagymás-olajos sárgabab-saláta

Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színűi zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál

almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó

Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor paradicsommal.

petrezselyemzölddel és salátalevéllel díszítjük.

petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só.

Energiatartalom: 640 kJ

Fehérjetartalom: 4 g


Tejszínes-majonézes gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 1/2 citrom, 4 evőkanál

Elkészítése: A megmosott, csíkokra vágott gombát, sós, citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük tejszínnel hígított majonézzel, amit kevés cukorral, borssal, sóval finomra vágott tárkonylevéllel, petrezse-

majonéz,

2 evőkanál tejszín, 1 csipet

lyemzölddel és citrom tevével ízesítünk.

cukor, 1 kávéskanál ecetes tárkonylevél, 1 kávéskanál mustár, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

Energiatartalom: 890 kJ Fehérjetartalom: 8 g Zsírtartalom: 18 g : 5g


Vitaprikos gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi pirospaprika; őrölt bors, 2-2 evőkanál pritamin; Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a megmosott, cikkekre vágott gombát. Babérlevelet, kakukkfüvet, citromle­vet, citromhéját beletéve, paprikával megszórjuk és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Babérlevelet, citromhéjat kivesszük. Hozzákeverjük a prita- mint, a paradicsompürét, a cukrot és a fehérbort. Rövid ideig főzzük, majd lehűtjük.

paradicsompüré,

1 kávéskanál porcukor, 1 babérlevél, 1/2 citrom, 1 babérlevél, 1/2 citrom, 5 cl fehérbor, só.

Energiatartalom: 830 kJ Fehérjetartalom: 8 g Zsírtartalom: 13 g Szénhidráttartalom: 10 g


Vitaminsaláta

Hozzávalók: 15 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzerv ananász, 15 dkg csemege uborka, 15 dkg konzerv kukorica, 5 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só.

Elkészítése: A leszűrt konzerv karottát és kukoricát, a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát összekeverjük citrom levével, finomra vágott tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel. Tálaláskor citrommal, alma­szelettel és petrezselyemzölddel díszítjük.

Energiatartalom: 1050 kJ Fehérjetartalom: 3 g Zsírtartalom: 17 g

Szénhidráttartalom: 22 g


Kel virág saláta Ravigote-mártással

Hozzávalók: 1 kg friss kelvirág, 1 citrom, 1 kávéskanál tárkonyecet, 6 evőkanál olaj.

1 csemege uborka, 1 kávéskanál

Elkészítése: A megtisztított kelvirágot sós vízben megfőzzük, kihűtjük és rózsáira szétszedjük. A citrom levéből, olajból, tárkonyecetből, apróra összevá­gott uborkából, zöld fűszernövényekből, kapribogyóval, kemény tojással,

sóval, és borssal fűszerezett mártást készítünk. Ezzel tálaláskor leöntjük a

kelvirágot.

kapribogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 kemény tojás, 1 késhegynyi őrölt bors.

Energiatartalom: 880 kJ Fehérjetartalom: 6 g Zsírtartalom: 18 g Szénhidráttartalom: 6 g


Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel

Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál borecet 5%, só.

Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. A kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük olajban elke­vert, összetört tojássárgájával, mustárral, ecettel kevés sóval ízesített mártás­sal. Ezzel leöntjük a brokkolit.

Energiatartalom: 840 kJ Fehérjetartalom: 6 g Zsírtartalom: 18 g


Kelbimbósaláta zöldfűszeres öntettel

Hozzávalók: 50 dkg mirelitt kelbimbó, 6 dkg póréhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2—3 ág ecetes tárkony, 2 evőkanál tárkonyecet.

Elkészítése: A kelbimbót gyengén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük az olajjal elkevert, apróra vágott fűszernövényekkel, póréhagy­mával, kevés borssal és sóval ízesített öntettel. Tálaláskor salátalevéllel és paradicsompaprikával díszítjük.

6 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt feketebors, só.

Energiatartalom: 890 kJ

Fehérjetartalom: 8 g Zsírtartalom: 16 g Szénhidráttartalom: 10 g


Hagymás nagyszeműbab-saláta

Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál ecet 5%, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymák­kal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.

Energiatartalom: 640 kJ Fehérjetartalom: 4 g Zsírtartalom: 10 g

. ,Szénhidráttartalom: 11 g

Hozzávalók: 50 dkg konzerv spárga, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1/2 csomó metélőhagyma, só.


Citromos spárgasaláta

Elkészítése: A leszűrt konzerv spárgát összekeverjük olajjal, átszűrt citrom levével, sóval, kevés cukorral ízesítjük és megszórjuk finomra vágott metélő­hagymával. Tálaláskor citrommal, paradicsommal és petrezselyemzölddel dí­szítjük.

Energiatartalom: 480 kJ

Fehérjetartalom: 3 g Zsírtartalom: 10 g Szénhidráttartalom: 3 g


Paradicsomos kukoricasaláta

Hozzávalók: 2 doboz konzerv csemege kukorica, 2 nagy paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, só.

Elkészítése: Az olajat, borecetet, kevés sóval, borssal fűszerezzük és öntsük rá a gerezdekre vágott paradicsommal elkevert konzerv csemege kukoricára. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal díszítjük és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Energiatartalom: 1130 kJ Fehérjetartalom: 5 g Zsírtartalom: 17 g Szénhidráttartalom: 25 g


Céklasaláta tormás majonézzel

Hozzávalók: 80 dkg cékla,

6 evőkanál tormás majonéz,

2 evőkanál 5%-os ecet,

1 csipet cukor, só.

Elkészítése: A megmosott céklát puhára főzzük. Meghámozzuk és hullámos késsel felszeleteljük. Hígított, cukorral ízesített ecettel leöntjük. Tálaláskor a levétől leszűrt cékla tetejére tormás majonézt teszünk. Salátalevéllel és torma­rózsával díszítjük.

Energiatartalom: 1110 kJ Fehérjetartalom: 3 g Zsírtartalom: 24 g Szénhidráttartalom: 10 g


Almás-majonézes zöldborsós saláta

Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldborsó, 2 nagy jonatán vagy golden alma, 6 evőkanál Univer majonéz, 1—2 evőkanál tejszín.

Elkészítése: A meghámozott, magtalanított almát lereszeljük. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk és a majonézzel összekeverjük. Az öntetet kevés tejszínnel hígítjuk és ráöntjük a lecsöpögtetett konzerv zöldborsóra. Tálaláskor salátalevéllel és almagerezdekkel díszítjük.

1/2 citrom, só.

Energiatartalom: 1690 kJ

Fehérjetartalom: 12 g Zsírtartalom: 27 g Szénhidráttartalom: 27 g


Ecetes-hagymás burgonyasalata

Hozzávalók: 1 kg kifliburgonya, 2 nagy fej lilahagyma, 1 paradicsom, 6 evőkanál olaj, 3 evőkanál 5% ecet, 2 csipet

cukor, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, só.

Elkészítése: A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Mikor megpuhult hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Az olajból, ecetből, karikára vágott lilahagymából kevés cukorral, borssal és sóval, valamint vízzel öntetet készítünk. Ebbe tesszük bele a burgonyát. Találkozáskor salátalevéllel és paradicsommal díszítjük.

Energiatartalom: 1430 kJ Fehérjetartalom: 6 g Zsírtartalom: 15 g Szénhidráttartalom: 45 g


Marinírozott sült paprika

Hozzávalók: 8 db húsos Elkészítése: A megmosott paprikákat sütőbe kezdjük el sütni. Mikor vékony zöldpaprika, 6 evőkanál olaj, héja felhólyagosodik, itt-ott megbámul kivesszük és meghámozzuk. A megsü- 2 evőkanál borecet, 1 csipet tött paprikát tegyük bele olajból, ecetből összekevert, kevés cukorral, vörös­cukor, 1 késhegynyi hagyma- vagy fokhagymasóval ízesített öntetbe.

vöröshagyma- vagy

A BORÍTÓN LEVŐ SALÁTÁK RECEPTJEI

Hozzávalók: 1 fejes saláta, 1 nagy zöldpaprika, csemege uborka, 1 nagy paradicsom, 4 közepes gombafej, 8 rúd konzerv spárga, 10 dkg konzerv zöldbab, 1 citrom, 6 evőkanál olaj, 1 csipet porcukor, 1 késhegynyi fehérbors, 6—8 csepp Worcester mártás, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só.

Hozzávalók: 10-10 dkg konzerv karotta; zöldbab, zöldborsó, spárga, kukorica, gomba, 1 kis fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 nagy paradicsom, 3 evőkanál borecet 5%, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, só.


Gundel-saláta

Elkészítése: A megtisztított, felszeletelt gombát citromos vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a csíkokra vágott fejes salátával, a karikára vágott zöldpaprikával, uborkával, valamint a 2—3 cm hosszúra vágott konzerv spárga és zöldbab darabokkal. Végezetül hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot is. Az egészet leöntjük olajból, citromléből készített, kevés cukorral, borssal, worcesterrel, sóval és vágott petrezselyemzölddel ízesített öntettel.

Energiatartalom: 740 kJ Fehérjetartalom: 3 g Zsírtartalom: 15 g Szénhidráttartalom: 6 g


Vegyes zöldségsaláta

Elkészítése: A leszűrt konzerv karottát, zöldbabot, zöldborsót, spárgát, kukori­cát, gerezdre vágott gombát összekeverjük cikkekre vágott paradicsommal. Az olajból, ecetből, finomra vágott metélő- és lilahagymából, kevés cukorral, sóval öntetet készítünk. Ezzel leöntjük és összekeverjük a zöldségeket.

Energiatartalom: 1000 kJ Fehérjetartalom: 8 g Zsírtartalom: 16 g Szénhidráttartalom: 17 g

A recepteket és a fotókat összeállította: Csizmadia Éva

Szerkesztette és tervezte: Jordán Krisztina

Kiadja a Vianco Stúdió

Felelős kiadó: Bujtár József igazgató

© Vianco Stúdió 1987

87.0797 Ságvári Nyomda

Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!