Skip to content

Dr. Párkányi Lászlóné – Nagy Katalin – Meleg szendvicsek PDF átirat

Találatok: 1

6

Receptéka

A meleg szendvics egyszerűsége magában hordozza nagysze­rűségét.

Az első meleg szendvics receptje, valahogy így szólt: végy egy szelet kenyeret, kend meg mindkét oldalát vajjal, borítsd be sajtszelettel és serpenyőbe téve fedd le. Takarék láng felett addig melegítsd, amig a kenyér alul kissé megpirul és a sajt megolvad. Serpenyő helyett előmelegített sütő is alkalmas erre az egyszerű műveletre.

Napjaink infra- és kontaktgrill-sütői még jobban megkönnyítik a meleg szendvicsek elkészítését.

A ropogósra pirított kenyér, a megolvadt sajt felvágottakkal, vagdaltakkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel társítva a szendvics variációk nagy lehetőségét kínálják. Az egyéni elgondolás meg­valósítását a kenyerek, a péksütemények és a különböző sajtfé­lék egyre szélesedő választéka biztosítja.

A meleg szendvics gyorsan elkészíthető. Egyformán kínálható reggelire, ebédre, vacsorára, vagy napközbeni éhség csillapítá­sára. A váratlanul érkezők megvendégelésénél is segítséget jelent, mivel egy-két napos kenyér, vaj, tojás, sajt, valamilyen zöldségféle minden házban fellelhető. Ennyi már elég, de ha még felvágottak is vannak a jégszekrényben, akkor már percek alatt fejedelmi falatok is készíthetők.

86.1103 Ságvári Nyomda Felelős vezető.

Mogyorósi György igazgató

Hozzávalók:

4 kifli, 2 tojás, 24 dkg trappista sajt, só, 1 kávéskanál köménymag, 4 piros retek, 1 paradicsom.

Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, és kissé megpirítjuk. A tojást felverjük, hozzákeverjük a lereszelt sajtot, megsózzuk és elosztjuk a felvágott kifliken. A tetejét megszórjuk köménymaggal, sütőben átforrósítjuk, és kissé megpirítjuk a tetejét. Retek- és paradicsomszeletekkel díszítjük.

Endpíájartálom: 1550 kJ

Feherjétaralóm: 22 g

Zsírtartalom 19 g

SzénlWpttartalom: 27 g

Gombás-sajtos zsemle

Hozzávalók:

4 db lenmagos hosszúkás zsemle, 3 dkg vaj,

  1. kis fej hagyma, 20 dkg gomba, 8 dkg ementáli sajt,

4 evőkanál tejszín, 1 tojássárgája, 1 kis uborka,

1 paradicsom.

Elkészítése: A zsemlék felső ‘/« részét levágjuk, kivájjuk a nagyobbik rész belsejét, kissé megpirítjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. A maradék vajban üvegesre fonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk és zsírjára pirítjuk az apróra felszeletelt gombát. Hozzáöntjük a tejszínt, rövid ideig

pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot és a tojássárgáját.

A gombás tojással megtöltjük a zsemléket, és sütőbe téve átforrósítjuk.

Tálaláskor uborka- és paradicsomszeletekkel díszítjük.

Paprikás-paradicsomos-sajtos szendvics

Hozzávalók:

4 lenmagos kenyérszelet, 2 dkg magyaros vajkrém,

4 szelet Balaton sajt, 1 evőkanál olaj,

  1. zöldpaprika, 1 közepes fej hagyma, 1 nagy paradicsom, csipet só, 1 ág petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot, megsózzuk, és saját levében puhára pároljuk. Az előzetesen kissé megpirított kenyérszeleteket megkenjük magya­ros vajkrémmel. Beborítjuk sajttal, amelynek közepére halmozzuk a ragut, és sütőbe téve a sajtot megolvasztjuk. Tálaláskor petrezselyemlevelekkel dí­szítjük.

Energiatartalom: 830 kJ

Fehérjetartalom: 9g

Zsírtartalom. lOg

Szénhidráttartalom: 19 g

vagy meggybefőttet teszünk.

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, megkenjük kapros vaj­krémmel. Beborítjuk sajtszelettel, és a közepére egy karika, előzetesen jól lecsepegtetett ananászt teszünk. Sütőben átforrósítjuk, s megvárjuk, amíg a sajt kissé megolvad. Tálaláskor az ananász közepére egy szem cseresznye-

Ananászos szendvics

Hozzávalók:

4 szelet szendvicskenyér, 2 dkg kapros vajkrém,

4 szelet Pannónia sajt, 4 karika ananász,

4 szem cseresznye- vagy meggybefőtt.

Energiatartalom: 630 kJ

Fehérjetartalom: 8g

Zsírtartalom: 6g

Szénhidráttartalom: 16 g

Hozzávalók:

4 szelet szendvicskenyér, 4 fél körtebefőtt, 4 dkg parmezán jellegű sajt, 2 kis henger alpesi krémsajt,1 tojássárgája, 4 karika ananász, 8 szem meggybefőtt.

téve átforrósftjuk, és kissé megpirítjuk a sajtot a tetején. Ananász­cikkekkel és meggybefőttszemekkel díszítjük.

Energiatartalom: Fehérje tartalom: Zsírtartalom: Szénhidráttartalom

–in • …. (M. I BH (1’0 11 W 1 ”Ptt ai r « n y

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk. Az alpesi krémsajtot a tojássárgájával és a lereszelt parmezán jellegű sajttal elkeverjük. Megkenjük vele a kenyérszeleteket, és azok közepére egy-egy fél, levétől jól lecsurgatott körtebefőttet teszünk, amelyet vastagon bevonunk ízesített sajtkrémmel. Sütőbe

Sajtos hamburger

Hozzávalók:

2 zsemle, 1 kávéskanál mustár, 2 dkg vaj, 4 fagyasztott hamburger, vagy otthon kisütött fasírozott húspogácsa, 4 szelet ementáli sajt, 4 szelet uborka, 1 kis fej lila hagyma, 1 csomó piros retek.

Elkészítése: A zsemlét kettévágjuk, és kissé megpirítjuk. Először vajjal, majd mustárral megkenjük, és rátesszük a külön kisütött hamburgert, vagy otthon készített fasírozott húspogácsát. Ezt letakarjuk a sajtszelettel, és meleg sütőbe téve, a sajtot ráolvasztjuk. Tálaláskor hagymakarikákkal, uborka- és retekszeletekkel díszítjük.

Energiatartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom:

Szénhidráttá rtaiöm:

Szardíniás-paradicsomos szendvics

Hozzávalók:

4 szelet zsűrkenyér, 1 doboz szardínia,

  1. evőkanál paradicsompüré, 1 nagy hagyma,

2 evőkanál olaj, 4-5 evőkanál reszelt Pannónia sajt,

1 késhegynyi őrölt bors,

1 karika citrom, 2 ág petrezselyemzöld

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk. Bele­

 

tesszük a paradicsompürét, a reszelt sajtot és 2-3 evőkanál vizet. A sajtot

megolvasztjuk, sóval, borssal fűszerezzük és kicsit befőzzük a keveréket.

Az előzetesen kissé megpirított kenyérszeleteket meglocsoljuk a szardínia olajával és bevonjuk a paradicsomos sajttal. Egy-egy. szardíniát fektetünk rá, citromgerezddel és petrezselyemzölddel díszítjük.

Energiatartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom: Szénhidráttartalom

Szendvics pizza

Hozzávalók:

2 zsemle, 2 dkg vaj, 2 nagy paradicsom,

  1. karika paranyica sajt, 2 csipet kakukkfű, 1 csipet só, 8 szardellacsík, 2 fürjtojás, 1 késhegynyi Piros Arany.

 

Elkészítése: A félbevágott zsemléket kissé megpirítjuk és vajjal megkenjük. Mindegyikre két karika paradicsomot helyezünk és meghintjük sóval, kakukk­fűvel. Egy karika paranyica sajttal beborítjuk, majd meleg grillsütőbe téve, átforrósítjuk és megolvasztjuk a sajtot. Tálaláskor szardellacsíkokkal, keményre főtt fürjtojáskarikákkal és Piros Arannyal díszítjük.

Energiatartalom: 890 kJ

Fehérjetartalom: 1Óg

Zsírtartalom: 12 g

Szénhidráttartalom: 17 g

 

Szabolcsi almás szendvics

Hozzávalók:

4 sajtos zsúrkenyérszelet, 4 evőkanál almaié,

4 szelet Pannónia sajt, 1 piros starking-, vagy jonatánalma, Ví paradicsompaprika.

Elkészítése: Á kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és meglocsoljuk almalével. Ráfektetjük a sajtot. A megmosott almát kettévágjuk, magházát kivájjuk és felszeleteljük. A sajtra két fél karika almát fektetünk. Meleg sütőbe tesszük, s megvárjuk, amíg a sajt megolvad és az almaszeletek is kissé megsülnek. Tálaláskor egy-egy paradicsompaprika-szelettel díszítjük.

 

Energiatartalom: 810 kJ

Fehérjetartalom: 10 g

Zsírtartalom: 5g

Szénhidráttartalom: 26 g

 

Hagymás-sajtos szendvics

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, megkenjük vajkrémmel. Egy szelet felvágottat fektetünk rá, majd sajtszelettel beborítjuk. Sütőbe téve átforrósítjuk és megolvasztjuk a sajtot. Tálaláskor ropogósra sült hagymakari­kákat halmozunk a sajt tetejére.

Hozzávalók:

4 szelet köménymagos kenyér, 2 dkg vajkrém, 4 szelet vadász felvágott, 4 szelet trappista sajt, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csipet só.

 

Energia tartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom: Széhhidráttartaíom:

1090 kJ

119

16g

18 g

 

Energiatartalom: Fehérje tatalom: Zsírtartalom Szénhidráttartalom

Hozzávalók:

4 szelet sajtos zsúrkenyér, 2 pár virsli,

2 dkg vajkrém, 1 kávéskanál mustár, 8 dkg trappista sajt,

1 piros és 1 zöldpaprika, 1 kis uborka.

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és megkenjük először vaj­krémmel, majd mustárral. Mindegyik kenyérszeletre két félbevágott, a tetején sakktáblaszerűen bevágott virslit fektetünk. Meghintjük reszelt sajttal, a virslik közötti hézagba is juttatva belőle. A kenyérszeletek szélére egy-egy piros- és zöldpaprikaszeletet teszünk. Sütőbe téve, ráolvasztjuk a sajtot és kissé megpi­rítjuk a tetejét. Uborkaszeletekkel díszítve tálaljuk.

 

Zöldfűszeres-sajtos zsemle

Hozzávalók:

4 db hosszúkás zsemle, 1 tojás, 16 dkg trappista sajt, J4 csomó petrezselyemzöld, % csomó metélőhagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, só, % paradicsompaprika.

Elkészítése: A zsemlék felső részét levágjuk és kivájjuk a nagyobbik rész belsejét. A felvert tojáshoz hozzákeverjük a reszelt sajtot, a finomra összevá­

5

I

|

gott zöld fűszernövényeket. A keveréket megsózzuk, borsozzuk és megtöltjük vele a zsemléket. Sütőbe téve átforrósítjuk és kissé megpirítjuk a tetejét. Paradicsompaprikával díszítjük.

Energiatartalom: 1260 kJ

Fehérjetaralom: 17 g

Zsírtartalom: 12 g

Szénhidráttartalom: 32 g

Fü rjtojásos-sajtos szendvics

Hozzávalók:

4 szelet sajtos szendvicskenyér, 2 dkg vaj,

4 szelet sertésnyelv-sajt, 4 szelet óvári sajt,

4 fürjtojás, 1 zöldpaprika, 1 kis uborka.

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, vajjal vékonyan megkenjük. Ráfektetünk egy szelet sertésnyelv-sajtot, majd ezt beborítjuk óvári sajtszelet­tel. Sütőbe téve, a sajtot megolvasztjuk és kissé megpirítjuk. Tálaláskor a tetejére teszünk egy külön megsütött fürj tükörtojást és zöldpaprikával, ubor­kával díszítjük.

Energiatartalom: 860 kJ

Fehérjetartalom: 12 g

Zsírtartalom: 11 g

Szénhidráttartalom: 12 g

Sonkás-sajtos dupla szendvics

Hozzávalók:

8 szelet sajtos szendvicskenyér, 2 dkg vaj,

4 szelet prágai sonka, 8 vékony szelet füstölt sajt,

1 paradicsom vagy zöldpaprika.

Elkészítése: A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk. Négy kenyérre elő­ször sajt-, majd sonka-, és ismét sajtszeletet fektetünk. Kenyérszelettel bebo­rítjuk. Jól előmelegített kontakt grillsütőben mindkét oldalát ropogósra megpi­rítjuk. Paradicsom- vagy zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.

Energiatartalom: 1490 kJ

Fehérjetaralom: 18g

Zsírtartalom: 16 g

Szénhidráttartalom: 35 g

’e? ‘ -u i ■■ i M t !• étit Hl’ H:iV:r I tw r Iw v|a ív %-h?’y

k j® VgWfVgro. .sft vl3r I Hfe-11 cüf ‘Jfcl 1 t íWíIHtIx* r i ‘ aaaV jF IpT T*t BVbSskKs

Sörös-sajtos szendvics

Hozzávalók:

4 lenmagos kenyérszelet, 2 dkg vaj, 12 dkg ementáli,

4 evőkanál sör, 1 kávéskanál mustár,

1 késhegynyi őrölt bors, 12 dkg angolszalonna,

1 kisebb póréhagyma, 1 paradicsom.

Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és megkenjük vékonyan vajjal. A reszelt sajtot teflonserpenyőben a sörben felolvasztjuk, borssal, mustárral ízesítjük és elosztjuk a kenyérszeleteken. A tetejére ropogósra sütött húsos szalonnaszeleteket teszünk. Póréhagymával és paradicsomge- rezdekkel díszítve, azonnal tálaljuk.

Sajtos tojással töltött zsemle

Hozzávalók:

4 zsemle, 2 tojás, 4 púpozott evőkanál reszelt Zala sajt,

1 teáskanál ketchup, 1 teáskanál mustár,

2 evőkanál tejszín, 1 dkg vaj,

1 késhegynyi pirospaprika,

4 ágacska petrezselyemzöld, 1 csipet só.

Elkészítése: A zsemlék felső egyötödét, mint egy kalapot, levágjuk és a puha belsejét kivájjuk. Megtöltjük tojással, mustárral, ketchuppal, tejszínnel elkevert sajtos masszával. Forró sütőbe téve, kb. 10 perc alatt átsütjük. A zsemlekala­pokat is tegyük be a sütőbe. Tálaláskor kevés pirospaprikával hintsük meg a töltött zsemléket és fedjük be az előzetesen megvajazott kalapokkal. Petre­zselyemágacskával díszítjük.

Energiatartalom: 1120 kJ

Fehérjetarálom: 12 g

Zsírtartalom: 10 g

Széhhidráttartalom: 32 g

A recepteket és a fotókat összeállította:

Dr. Párkányi Lászlóné

A sorozatot szerkesztette és tervezte: Nagy Katalin Kiadja: a VIANCÓ STÚDIÓ Felelős kiadó: Bujtár József igazgató © Viancó Stúdió 1987.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!