Skip to content

Smidhoffer Gertrud – Egytálételek PDF átirat

Találatok: 7

7


Receptéka

Az egytálételre napjainkban jobban oda kell figyelni, a háziasszony remekművei lehetnek.

A konyhában, a kamrában, a ház körül található vagy éppen kéznél lévő húsfélét, zöldségféléket, hüvelyese­ket, fűszerekkel ízesítve könnyen harmonikus egy­séggé főzhetjük. Az ilyen, jó ízű, lédús étel egyszerre hús is, köret is, saláta is és sokszor a tésztát is magá­ban foglalja.

Ezek titkát érdemes ellesni és megtanulni. Az egytálé­tel átmenet a bő lével készült húsétel és a tartalmas leves vagy főzelék között. Készíthető valamilyen sűrí­tési eljárással vagy anélkül. Sokszor a benne lévő anyagok lisztes állománya vagy a csontos, porcogós húsok enyvtartalma sűríti az ételt. A Receptéka sok­színű ízelítőt kínál az egytálételek szinte végtelen nagy palettájáról.


Kukoricás-gombás marharagu

Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 erőleves kocka, 20 dkg konzerv gombafej, 20 dkg mirelit zöldbab, 20 dkg konzervkukorica, 12 dkg rizs, só, 2 nagy paradicsom, % csomó petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az olajban megfuttatjuk az összevágott hagymát. Rátesszük a csíkokra vágott húst és zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kockából készített levesei felöntve fedő alatt pároljuk. Ha a hús majdnem puha, beletesszük a rizst, a mirelit zöldbabot. A kész ételhez hozzákeverjük a konzerv gombafejet, a kukoricát és a meghámozott, magtalanított, kockára vágott paradicsomot.

Energiatartalom: 1700 kJ

Fehérjetartalom: 33 g

Zsírtartalom: 10 g

Szénhidráttartalom: 45 g


Szűzfalatok flamand módra


Hozzávalók: 40 dkg sertésszűz, 20 dkg füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 30 dkg kelkáposzta, só, 8 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 késhegynyi őrölt bors.

Elkészítése: Szalonna kiolvasztott zsírjában hirtelen minden oldalán elősütjük a megsózott sertésszüzet. Beletesszük a megtisztított, hosszában félbevágott zöldsé­geket, a kelkáposztát, és a félbevágott hagymát is. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Mikor félig megpuhult, beletesszük a kolbászt is. Tálaláskor a ferdén felszeletelt húst, kolbászt és zöldségeket, a kelká­posztát elrendezzük a tálon és paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.

Energiatartalom: 2000 kJ

Fehérjetartalom: 33 g

Zsírtartalom: 34 g

Szénhidráttartalom: 9 g


Tarhonyás-szalonnás lecsó


Hozzávalók: 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 kávéskanál pirospaprika.

16 dkg tarhonya, só.

Elkészítése: A csíkokra vágott, kiolvasztott húsos szalonnán kissé megpirítjuk az összevágott hagymát. Hintsük meg pirospaprikával és adjuk hozzá a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk meg, majd 6-8 perc párolás után tegyük bele a

tarhonyát is és fedő alatt pároljuk készre az ételt.


Zöldséges kacsaaprólék


Hozzávalók: 2 kacsa far-hát, 2 kacsaaprólék, 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg konzerv zöldborsó,


24 dkg rizs, só, 8 dkg reszelt sajt, őrölt bors.

Energiatartalom: 2730 kJ

Fehérjetartalom: 26 g

Zsírtartalom: 36 g

Szénhidráttartalom: 56 g

Elkészítése: Kevés olajban megpirítjuk az összevágott hagymát. Beletesszük a megmosott kacsa far-hátát, nyakat, zúzát, szívet és a kockára vagy karikára vágott vegyes zöldséget. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve elkezdjük párolni. Amikor a hús félig puha, beletesszük a rizst, valamint hozzáöntünk a rizs tömegének kétszeres mennyiségű vizet. Fedő alatt megpároljuk. A májat külön megsütjük. Tálaláskor konzerv zöldborsót keverünk hozzá.

Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.


Burgonyás halpapríkás


Hozzávalók: 1 kg ponty, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika.

40 dkg tisztított burgonya, só.

Elkészítése: A kockára vágott kiolvasztott szalonnán aranysárgára megpirítjuk az összevágott hagymát. Megszórjuk paprikával és azonnal beletesszük a cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Átkeverjük és annyi vízzel felöntjük, hogy az ellepje. Megsózzuk és elkezdjük főzni. Mikor a burgonya majdnem puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt és előzetesen besózott halat. Kb 10 perces forrás után tálaljuk.


Burgonyás csülökpörkölt


Hozzávalók: 1,5 kg sertéscsülök, 3 evőkanál olaj,


1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 zöldpaprika,


1 paradicsom, 1 evőkanál Piros Arany paprikapüré,


1 mokkáskanál köménymag, 1 gerezd fokhagyma, só,


60 dkg tisztított burgonya.

Elkészítése: Olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Megpaprikázzuk és beletesszük az összevágott csülköt. Zsírjára pirítjuk. Apróra vágott fokhagymával, köménymaggal, paprikapürével, zöldpaprika és paradicsomszeletekkel fűszerezzük. Megsózzuk és kevés vizel, fedő alatt pároljuk. Ha a hús már félig puha, beletesszük a cikkekre vágott burgonyát. Megsózzuk és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.

Energiatartalom: 3930 kJ

Fehérjetartalom: 36 g

Zsírtartalom: 66 g

Szénhidráttartalom: 33 g


Hajdúkáposzta


Hozzávalók: 1 kg savanyúkáposzta, 1 füstölt sertéscsülök,


1 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 evőkanál olaj, só, 3-4 evőkanál tejföl, % csomó petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az előző nap beáztatott füstölt csülköt legalább egy óra hosszat előfőz­zük. A finomra vágott hagymát olajban megfuttatjuk, megpaprikázzuk és kevés csülökfőzőlével felöntjük. Beletesszük a káposztát, a félig főtt csülköt és annyi főzőlével, hogy az a káposztát félig ellepje, felöntjük. Lefedve, rövid zsíros lére pároljuk. Tálaláskor a csülköt a csontról lefejtjük és a bőrös húst felszeleteljük. Tejföllel meglocsoljuk és petrezselyemzölddel díszítjük.

Energiatartalom: 2110 kJ

Fehérjetartalom: g

Zsírtartalom: 42 g

Szénhidráttartalom: 11 g


Irlandi ürügulyás


Hozzávalók: 40 dkg iirülapocka, 1 nagy sárgarépa,


1 petrezselyemgyökér, 30 dkg kelkáposzta, 1 fej hagyma, 6—8 szemes bors, 1 ág zellerzöld, 20 dkg tisztított kifli- vagy apró burgonya, só.

Elkészítése: A kockára vágott ürühúst felöntjük vízzel, felfőzzük és lehabozzuk. Ekkor beletesszük a hasábokra vágott vegyes zöldséget, kelkáposztát, egy fej hagymát, a borsszemeket, megsózzuk és elkezdjük főzni. Mikor a hús félig puha, beletesszük a kis burgonyákat is. Tálaláskor a hagymát és borsszemeket eltávolítjuk.

Energiatartalom: 1650 kJ

Fehérjetartalom: 21 g

Zsírtartalom: 27 g

Szénhidráttartalom: 18 g

Elkészítése: A vékony csíkokra vágott szalonnát félig kiolvasztjuk és megfuttatjuk benne az összevágott hagymát és a fokhagymát. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott húst. Zsírjára lepirítjuk. Sóval, kakukkfűvel, borssal és paradicsompürével fűszerez­zük. Kevés bort aláöntve a fedő alatt pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, beletesszük a mirelit kelbimbót, a maradék bort hozzáöntjük és készre pároljuk.

Energiatartalom: 1460 kJ

Fehérjetartalom: 30 g

Zsírtartalom: 19 g

Szénhidráttartalom: 8 q

Kelbimbós erdélyi tokány

Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt kakukkfű és bors, só, 1 evőkanál fűszeres paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, 30 dkg mirelit kelbimbó.


Csángógulyás

Hozzávalók: 40 dkg bélszín vég- vagy fehérpecsenye, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 késhegynyi köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 ág zellerzöld, 1 paradicsom, 40 dkg tisztított burgonya, 10 dkg savanyúkáposzta, 4 dkg tarhonya vagy rizs.

Elkészítése: A húscsíkokat paprikás-hagymás olajon, kevés köménymaggal, össze­zúzott fokhagymával zsírjára pirítjuk. Felengedjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, zellert, a káposztát és elkezdjük főzni. Mikor a hús félig puha, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a tarhonyát vagy a rizst is. Tálaláskor paprika és paradicsomszeletekkel díszítjük.

Energiatartalom: 1450 kJ

Fehérjetartalom: g

Zsírtartalom: 13 g

Szénhidráttartalom: 31 g


Zöldbabos bárányragu

Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 40 dkg konzerv zöldbab, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt bors, só, % csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl.

Elkészítése: A közepes kockára vágott bárányhúst, finomra vágott hagymával, fokhagymával, olajban zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Mikor a hús félig puha, csíkokra vágott zöldpaprikát teszünk bele, majd végül hozzákeverjük a konzerv zöldbabot is. Tálaláskor kevés tejföllel meglocsoljuk és meghintjük a tetejét petrezselyemzölddel.


Ricsetes liba


Hozzávalók: 1 pecsenye liba melle és combjai, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zöldborsó, 12 dkg árpagyöngy, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma.


só, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál paradicsompüré és zellerzöld.

Elkészítése: A besózott kacsadarabokat befokhagymázzuk és kissé elősütjük. A kiolvadt zsírjában megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Beletesszük az összevá­gott zöldséget, az árpagyöngyöt, megszórjuk paprikával, borssal, megsózzuk, bele­tesszük a babérlevelet, a paradicsompürét az elősütött libadarabokhoz. Felöntjük kb. 6-7 dl forró vízzel és lefedve, sütőben készre pároljuk. Tálalás előtt zöldborsót is keverünk hozzá. Zellerzölddel díszítjük.

Energiatartalom: 3430 kJ

Fehérjetartalom: 32 g

Zsírtartalom: 62 g

Szénhidráttartalom: 35 g

% húsleves kocka.

Elkészítése: Az olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt gombát, valamint a feldarabolt nyulat. Zsírjára pirítjuk, majd húslevest aláöntve, megsózzuk, megborsozzuk és fedő alatt puhár pároljuk. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Energiatartalom: 1630 kJ

Fehérjetartalom: 37 g

Zsírtartalom: g

Szénhidráttartalom: 19 g

Sárgarépás-kukoricás házinyúl ragu

Hozzávalók: 1 fiatal házinyúl (1,2 kg), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gomba, 20 dkg konzerv csemegekukorica, Vi csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi póréhagymás só, 1 késhegynyi őrölt bors, só, 1Á hiíalovae


Fejtett bab virsli rózsákkal


Hozzávalók: 60 dkg fejtett bab, 1 sárgarépa, 1 ág zellerzöld, 1 babérle­vél, 1 késhegynyi pirospaprika, 1-2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej hagyma, só, 2-3 evőkanál tejföl, 2 pár virsli.

Elkészítése: A fejtett babot, kockára vágott sárgarépával, zellerzölddel, babérlevéllel együtt vízzel felöntve elkezdjük főzni. Megsózzuk. Olajjal, finomra vágott hagymával pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk és azzal besűrítjük a megfőtt babot. A virslik két oldalát sakktábla szerűen bevagdossuk és kevés olajon sütjük. Tejföllel meglocsolva negyedbe vágott virslirózsákkal tálaljuk.

Energiatartalom: 2360 kJ

Fehérjetartalom: 32 g

Zsírtartalom: 22 g

Szénhidráttartalom: 61 g


Lencse sült szalonnával és hagymával


Hozzávalók: 20 dkg füstölt tarja, 40 dkg lencse, 1 babérlevél,


1 citromkarika, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika,


1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi fokhagymapüré, 1 kávéskanál mustár,


1 csipet cukor, 1 evőkanál ecet, só, 2 nagy fej hagyma,


8 szelet húsos szalonna.

Elkészítése: Az előző nap beáztatott lencsét és füstölt tarját hideg vízzel elkezdjük főzni. Babérlevelet, citromkarikát, sót teszünk bele. A megfőtt lencsét olajból, fokhagymapüréből, lisztből és paprikából készített rózsaszínű rántással besűrítjük. Kevés mustárral, cukorral és ecettel ízesítjük. Tálaláskor külön ropogósra sütött hagymakarikákkal és szalonnaszeletekkel tálaljuk.

Energiatartalom: 3480 kJ

Fehérjetartalom: 43 g

Zsírtartalom: 48 g

Szénhidráttartalom: 58 g


Palócleves

Hozzávalók: 40 dkg bárány- vagy iirühús, 1 kis fej hagyma, 40 dkg tisztított burgonya, 20 dkg mirelit zöldbab, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, só.

Elkészítése: Olajban megfon nyasztjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük papri­kával, rátesszük a csíkokra vágott húst. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Felengedjük vízzel. Babérlevelet, finomra vágott fokhagymát, köménymagot teszünk bele. Mikor a hús félig megfőtt, beletesszük a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó 8-10 percében beletesszük a mirelit zöldbabot is, és tejfölös habarással kissé besűrítjük.

Energiatartalom: 1740 kJ

Fehérjetartalom: 25 g

Zsírtartalom: g

Szénhidráttartalom: 29 g

A BORÍTÓN LEVŐ ÉTELEK RECEPTJEI


Háztáji egytálétel

Hozzávalók: % tyúk, 50 dkg marhahús, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 1 fej hagyma, 1 darabka gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 20 dkg kelvirág, 1 gerezd kelkáposzta, 8-10 szemes bors, só, % csomó

petrezselyemzöld, 1 tojás, 4 dkg vaj, 10 dkg búzadara, só.

Elkészítése: A tyúkot, a húst hideg vízbe téve felforraljuk, lehabozzuk. Ekkor bele­tesszük a megtisztított zöldségeket, a hagymát, fokhagymát, gyömbért, szemes borsot, paradicsomot és a sót. Lassú gyöngyöző forralással szép, tiszta, átlátszó levest főzünk. A tojásból, vajból, búzadarából kevés sóval, finomra vágott petrezse­lyemzölddel, külön daragaluskákat főzünk. Tálaláskor a felszeletelt húst, feldarabolt tyúkot a zöldségekkel együtt, daragaluskával, forró levessel tálaljuk.


Kapros káposzta sertésoldalassal

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 40 dkg sertésoldalas, 1 kávéskanál köménymag, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, 1 csipet őrölt bors, só.

Elkészítése: A széles csíkokra vágott káposztát az oldalassal együtt sós vízben megfőzzük. Kevés olajjal, liszttel, finomra vágott fokhagymával világos barna rántást készítünk. Ezzel kissé besűrítjük a káposztát. Végezetül finomra vágott kaprot és tejfölt is teszünk bele. Tálaláskor kaporággal, pirospaprika csíkkal díszítjük. A megfőtt oldalast pedig kétujjnyi szélesen felszeleteljük.

A receptek és a fotókat összeállította: SMIDHOFFER GERTRUD A sorozatot szerkesztette és tervezte: NAGY KATALIN Kiadja: a Vianco Stúdió.

Felelős kiadó: Bujtár József igazgató

© Vianco Stúdió 87.1025 Ságvári Nyomda

Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!