Skip to content

Jordán Krisztina – Fagylaltkelyhek PDF átirat

Találatok: 6

9

Receptéka

A találékonyság kimeríthetetlen területe a fagylaltkészítés, a fagylaltkehely összeállítása. Ez ma már nemcsak a cukrászdák kiváltsága, hanem magunk is megpróbálkozhatunk vele.

A poharak, kelyhek, serlegek formája, az ízes fagylaltok, a hazai és külföldi friss gyümölcsök és befőttek, a pörkölt magvak, a szörpök, a mártások, a finom likőrök és különböző apró díszítőa­nyagok játékra csábítanak. Ki tud belőle díszesebb, ízesebb fagy- laltkelyhet komponálni? Ki tudja szebben gyümölcsökkel megko­ronázni a fagylaltokat?

Nálunk a XIX. század közepén jelenik meg a „hideg nyalat” néven. A fagylalt készítése már nem ördöngösség. Akinek mély­hűtő rekeszes hűtőszekrénye van, az megpróbálhatja. Legegy­szerűbb porból készíteni a fagylaltot.

Vaníliafagylalt

Hozzávalók: 20 dkg (1 doboz) vanília tejszínes fagy­laltpor, 4 dl tej.

Elkészítése: A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük és pat­ronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutál- kákba vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyaszt­juk. Akinek nincs habszifonja az habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük és csak ezután tesszük mélyhűtőbe.

A vanília fagylaltporból készíthető még: eper-, málna-, ősziba­rack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt.

Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vaní­lia fagylaltmasszához – fagyasztás előtt – a megfelelő – az alábbiakban felsorolt mennyiségű valamelyik – ízt adó anyagot:

  • 20 dkg pürésített friss epret, vagy
  • 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
  • 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
  • 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
  • 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
  • 10 dkg grillázst keverünk hozzá.

A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthe­tünk porból.

Citromfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt citromfagylalt, 2 kivi, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab.

Elkészítése: A citromfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. A kivit meg­mossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk. A fagylalttal töltött kehelyben körbe rakjuk. A köztes felületre tejszínhabot teszünk és egy-egy szem ribiszkével díszítjük.

Eperfagylalt-kehely

Hozzávalók: 40 dkg eperfagylalt, 20 dkg csokoládéfagylalt, 16 szem eper, 1 evőkanál szederszörp, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott csokoládéfagy­laltot előhűtött kehelybe tesszük, tetejére pedig eperfagylaltot. Pere­mét cukrozott tejszínhabbal díszítjük. Az epret egyenletesen elosztjuk. A fagylaltot lehűtött szederszörppel leöntjük. Holipni ostyával díszítjük.

Vaníliafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőka­nál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládé dara, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhű­tött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Eper­szemekkel díszítjük, csokoládé darával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.

Mentafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt mentafagylalt, 4 kávéskanál vágott, pörkölt mogyoró, 4 evőkanál cukro­zott tejszínhab, 16 szem málna.

Elkészítése: A fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszín­habbal, vágott pörkölt mogyoróval és málnaszemekkel díszítjük.

Energia: 1270 kJ

Fehérje: 1 g

Zsír: 6 g

Szénhidrát: 60 g

Vegyesfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (csokoládé, eper, mogyoró, citrom) fagylalt vegyesen, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál pisztáciareszelék, 4 csokoládé díszítő.

Elkészítése: A különböző ízű fagylaltot az előhűtött kelyhekben egyen­letesen elosztjuk, cukrozott tejszínhabbal, egy pár szem ribiszkével, csokoládé figurával díszítjük.

Gríllázsfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg grillázsfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 evőkanál vágott, vegyes cukrozott gyümölcs, 1 fürt ribiszke.

Elkészítése: A grillázsfagylaltot előhűtött kelyhekbe helyezzük. Cukro­zott tejszínhabbal, vágott cukrozott gyümölccsel és ribiszkeszemekkel díszítjük.

Zöldalma-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt zöldalma-fagylalt, 16 szem datolya, 12 dió, 6 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál pörkölt mogyoró, 8 csokoládés ostya.

Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe helyezett fagylaltot datolyával, diógerezddel, cukrozott narancshéjjal díszítjük. Frissen pörkölt, őrölt mogyoróval megszórjuk. Csokoládés ostyát adunk hozzá.

Péche-Melba

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 2 nyers — vagy 4 felezett őszibarack befőtt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 cl vanílialikör 4 kávéskanál finomra vágott pörkölt mandula.

Elkészítése: A vaníliafagylaltot az előhűtött kehelybe tesszük, ráhelyez­zük a félbevágott őszibarackot, vanílialikörrel meglocsoljuk, cukrozott tejszínhabbal és vágott pörkölt mandulával díszítjük.

Vegyesgyümölcs-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 20 dkg vegyes kerti gyümölcs (alma, őszibarack, cseresznye, meggy, ribiszke, málna), 8 szem dió.

Elkészítése: A vaníliafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük, köréje cukrozott tejszínhabot spriccelünk. A megmosott és kockára vágott, illetve szemes gyümölccsel, diógerezdekkel díszítjük.

Energia: 1720 kJ

Fehérje: 9 g

Zsír: 14 g

Szénhidrát: 60 g

Ananászfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsibefőtt, 4 kávéska­nál gyöngycukor.

Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszít­jük. Gyöngycukorral megszórjuk.

Őszibarack-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg őszibarack-fagylalt, 20 dkg cukrozott gyümölcs (zölddió, cseresznye, licsi), 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 2 kávéskanál csokoládédara.

Elkészítése: Az őszibarack-fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cuk­rozott tejszínhabbal körítjük, cukrozott, vegyes gyümölcsökkel díszítjük. Végül csokoládédarával megszórjuk.

Energia: 1740 kJ Fehérje: 2 g Zsír: 4 g Szénhidrát: 93 g

Mákfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt mákfagylalt, 4 evőkanál cukro­zott tejszínhab, 1 kisebb sárgadinnye, babapiskóta.

Elkészítése: A mákfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Karalábévályóval a sárgadinnyéből kis gömböket formázunk és azzal, valamint csokoládéba mártott babapis­kótákkal díszítjük.

Energia: 2290 kJ

Fehérje: 14 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 75 g

Pisztáciafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt pisztáciafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 8 cukrozott zölddió, 8 szem málna, 8 pörkölt mandula, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A pisztáciafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukro­zott tejszínhabbal a kelyhet körbe spricceljük. Félbevágott cukrozott zölddióval, pörkölt mandulával, valamint a málnaszemekkel és egy holipni ostyával díszítjük.

Dinnyefagylalt-kehely

Hozzávalók: 30 dkg csokoládéfagylalt, 30 dkg vaníliafagy­lalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kicsi sárgadinnye, 4 szem cseresznye, 2 kávéskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése: Először a vanília-, majd a csokoládéfagylaltot tesszük az előhűtött kelyhekbe. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Sárga- dinnyeszeletkékkel díszítjük. Darált, pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül a csokoládéfagylalt közepébe egy szem kimagozott cseresznyét teszünk.

Energia: 2240 kJ

Fehérje: 9 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 78 g

Különleges fagylaltkehely

Hozzávalók: 20 dkg csokoládé-, 20 dkg vanília-, 20 dkg citromfagylalt, 2 mandarin, 4 evőkanál cukrozott tejszín­hab, 4-4 csokoládépasztilla, 4 mokkáskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése: A fagylaltokat vegyesen előhűtött kelyhekbe tesszük. Cuk­rozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük. Mandaringerezdek­kel, csokoládépasztillával és -figurával díszítjük. Pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül az esernyőt a közepébe szúrjuk.

Málnafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg málnafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna, 2 kávéskanál gyöngycukor, 8 babapiskóta.

Elkészítése: A málnafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. A cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük és málnaszemekkel díszít­jük. Gyöngycukorral megszórjuk. Babapiskótát adunk mellé.

Energia: 1500 kJ

Fehérje: 2 g

Zsír: 4 g

Szénhidrát: g

Az otthoni fagylalt előállításának másik egyszerű módszere a habtejszínből készített változat.

Vaníliafagylalt készítéséből indulunk ki.

Hozzávalók: 5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília

Elkészítése: A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keve­rés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben alutálká- ban vagy formában kifagyasztjuk.

Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.

Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert cukro­zott tejszínhabhoz, az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítő agyagokat keverjük hozzá:

  • 2 púpozott evőkanál kakaóport, vagy
  • 20 dkg pürésített friss epret, vagy
  • 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
  • 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
  • 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
  • 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
  • 10 dkg grillázst.

Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.

A recepteket és a fotókat összeállította: N. László Lajos Szerkesztette és tervezte: Jordán Krisztina Kiadja a Vianco Stúdió Felelős kiadó: Bujtár József igazgató 87.0580 Ságvári Nyomda Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató

Receptéka

A találékonyság kimeríthetetlen területe a fagylaltkészítés, a fagylaltkehely összeállítása. Ez ma már nemcsak a cukrászdák kiváltsága, hanem magunk is megpróbálkozhatunk vele.

A poharak, kelyhek, serlegek formája, az ízes fagylaltok, a hazai és külföldi friss gyümölcsök és befőttek, a pörkölt magvak, a szörpök, a mártások, a finom likőrök és különböző apró díszítőa­nyagok játékra csábítanak. Ki tud belőle díszesebb, ízesebb fagy- laltkelyhet komponálni? Ki tudja szebben gyümölcsökkel megko­ronázni a fagylaltokat?

Nálunk a XIX. század közepén jelenik meg a „hideg nyalat” néven. A fagylalt készítése már nem ördöngösség. Akinek mély­hűtő rekeszes hűtőszekrénye van, az megpróbálhatja. Legegy­szerűbb porból készíteni a fagylaltot.

Vaníliafagylalt

Hozzávalók: 20 dkg (1 doboz) vanília tejszínes fagy­laltpor, 4 dl tej.

Elkészítése: A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük és pat­ronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutál- kákba vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyaszt­juk. Akinek nincs habszifonja az habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük és csak ezután tesszük mélyhűtőbe.

A vanília fagylaltporból készíthető még: eper-, málna-, ősziba­rack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt.

Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vaní­lia fagylaltmasszához – fagyasztás előtt – a megfelelő – az alábbiakban felsorolt mennyiségű valamelyik – ízt adó anyagot:

  • 20 dkg pürésített friss epret, vagy
  • 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
  • 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
  • 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
  • 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
  • 10 dkg grillázst keverünk hozzá.

A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthe­tünk porból.

Citromfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt citromfagylalt, 2 kivi, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab.

Elkészítése: A citromfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. A kivit meg­mossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk. A fagylalttal töltött kehelyben körbe rakjuk. A köztes felületre tejszínhabot teszünk és egy-egy szem ribiszkével díszítjük.

Eperfagylalt-kehely

Hozzávalók: 40 dkg eperfagylalt, 20 dkg csokoládéfagylalt, 16 szem eper, 1 evőkanál szederszörp, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott csokoládéfagy­laltot előhűtött kehelybe tesszük, tetejére pedig eperfagylaltot. Pere­mét cukrozott tejszínhabbal díszítjük. Az epret egyenletesen elosztjuk. A fagylaltot lehűtött szederszörppel leöntjük. Holipni ostyával díszítjük.

Vaníliafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőka­nál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládé dara, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhű­tött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Eper­szemekkel díszítjük, csokoládé darával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.

Mentafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt mentafagylalt, 4 kávéskanál vágott, pörkölt mogyoró, 4 evőkanál cukro­zott tejszínhab, 16 szem málna.

Elkészítése: A fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszín­habbal, vágott pörkölt mogyoróval és málnaszemekkel díszítjük.

Energia: 1270 kJ

Fehérje: 1 g

Zsír: 6 g

Szénhidrát: 60 g

Vegyesfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg (csokoládé, eper, mogyoró, citrom) fagylalt vegyesen, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál pisztáciareszelék, 4 csokoládé díszítő.

Elkészítése: A különböző ízű fagylaltot az előhűtött kelyhekben egyen­letesen elosztjuk, cukrozott tejszínhabbal, egy pár szem ribiszkével, csokoládé figurával díszítjük.

Gríllázsfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg grillázsfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 evőkanál vágott, vegyes cukrozott gyümölcs, 1 fürt ribiszke.

Elkészítése: A grillázsfagylaltot előhűtött kelyhekbe helyezzük. Cukro­zott tejszínhabbal, vágott cukrozott gyümölccsel és ribiszkeszemekkel díszítjük.

Zöldalma-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt zöldalma-fagylalt, 16 szem datolya, 12 dió, 6 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál pörkölt mogyoró, 8 csokoládés ostya.

Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe helyezett fagylaltot datolyával, diógerezddel, cukrozott narancshéjjal díszítjük. Frissen pörkölt, őrölt mogyoróval megszórjuk. Csokoládés ostyát adunk hozzá.

Péche-Melba

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 2 nyers — vagy 4 felezett őszibarack befőtt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 cl vanílialikör 4 kávéskanál finomra vágott pörkölt mandula.

Elkészítése: A vaníliafagylaltot az előhűtött kehelybe tesszük, ráhelyez­zük a félbevágott őszibarackot, vanílialikörrel meglocsoljuk, cukrozott tejszínhabbal és vágott pörkölt mandulával díszítjük.

Vegyesgyümölcs-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 20 dkg vegyes kerti gyümölcs (alma, őszibarack, cseresznye, meggy, ribiszke, málna), 8 szem dió.

Elkészítése: A vaníliafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük, köréje cukrozott tejszínhabot spriccelünk. A megmosott és kockára vágott, illetve szemes gyümölccsel, diógerezdekkel díszítjük.

Energia: 1720 kJ

Fehérje: 9 g

Zsír: 14 g

Szénhidrát: 60 g

Ananászfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsibefőtt, 4 kávéska­nál gyöngycukor.

Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszít­jük. Gyöngycukorral megszórjuk.

Őszibarack-fagylaltkehely

Hozzávalók: 60 dkg őszibarack-fagylalt, 20 dkg cukrozott gyümölcs (zölddió, cseresznye, licsi), 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 2 kávéskanál csokoládédara.

Elkészítése: Az őszibarack-fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cuk­rozott tejszínhabbal körítjük, cukrozott, vegyes gyümölcsökkel díszítjük. Végül csokoládédarával megszórjuk.

Energia: 1740 kJ Fehérje: 2 g Zsír: 4 g Szénhidrát: 93 g

Mákfagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt mákfagylalt, 4 evőkanál cukro­zott tejszínhab, 1 kisebb sárgadinnye, babapiskóta.

Elkészítése: A mákfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Karalábévályóval a sárgadinnyéből kis gömböket formázunk és azzal, valamint csokoládéba mártott babapis­kótákkal díszítjük.

Energia: 2290 kJ

Fehérje: 14 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 75 g

Pisztáciafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg vásárolt pisztáciafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 8 cukrozott zölddió, 8 szem málna, 8 pörkölt mandula, 4 holipni ostya.

Elkészítése: A pisztáciafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukro­zott tejszínhabbal a kelyhet körbe spricceljük. Félbevágott cukrozott zölddióval, pörkölt mandulával, valamint a málnaszemekkel és egy holipni ostyával díszítjük.

Dinnyefagylalt-kehely

Hozzávalók: 30 dkg csokoládéfagylalt, 30 dkg vaníliafagy­lalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kicsi sárgadinnye, 4 szem cseresznye, 2 kávéskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése: Először a vanília-, majd a csokoládéfagylaltot tesszük az előhűtött kelyhekbe. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Sárga- dinnyeszeletkékkel díszítjük. Darált, pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül a csokoládéfagylalt közepébe egy szem kimagozott cseresznyét teszünk.

Energia: 2240 kJ

Fehérje: 9 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 78 g

Különleges fagylaltkehely

Hozzávalók: 20 dkg csokoládé-, 20 dkg vanília-, 20 dkg citromfagylalt, 2 mandarin, 4 evőkanál cukrozott tejszín­hab, 4-4 csokoládépasztilla, 4 mokkáskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése: A fagylaltokat vegyesen előhűtött kelyhekbe tesszük. Cuk­rozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük. Mandaringerezdek­kel, csokoládépasztillával és -figurával díszítjük. Pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül az esernyőt a közepébe szúrjuk.

Málnafagylalt-kehely

Hozzávalók: 60 dkg málnafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna, 2 kávéskanál gyöngycukor, 8 babapiskóta.

Elkészítése: A málnafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. A cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük és málnaszemekkel díszít­jük. Gyöngycukorral megszórjuk. Babapiskótát adunk mellé.

Energia: 1500 kJ

Fehérje: 2 g

Zsír: 4 g

Szénhidrát: g

Az otthoni fagylalt előállításának másik egyszerű módszere a habtejszínből készített változat.

Vaníliafagylalt készítéséből indulunk ki.

Hozzávalók: 5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília

Elkészítése: A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keve­rés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben alutálká- ban vagy formában kifagyasztjuk.

Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.

Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert cukro­zott tejszínhabhoz, az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítő agyagokat keverjük hozzá:

  • 2 púpozott evőkanál kakaóport, vagy
  • 20 dkg pürésített friss epret, vagy
  • 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
  • 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
  • 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
  • 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
  • 10 dkg grillázst.

Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.

A recepteket és a fotókat összeállította: N. László Lajos Szerkesztette és tervezte: Jordán Krisztina Kiadja a Vianco Stúdió Felelős kiadó: Bujtár József igazgató 87.0580 Ságvári Nyomda Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!